Thursday, July 19, 2012

Tanda-tanda Tipikal Puasa Dah Dekat

Memandangkan bulan puasa tak beberapa lama lagi, berikut adalah senarai petunjuk-petunjuk awal dikalangan masyarakat Melayu di Malaysia bahawa bulan puasa dah semakin hampir.

1. Iklan Jejak rasul dah keluar TV3.

2. Sample kuih raya dua bijik dalam plastik kecik seal pakai lilin di mana-mana. Kerap ditemui di hotspot orang malas/takde masa nak buat kuih raya seperti di pejabat-pejabat gomen serta bilik guru perempuan.

3. Abang atau kakak balik rumah menyumpah bos tak dapat cuti raya pertama.

4. Kredit henset ayah cepat kong, ibu-ibu memanjang call acik tukang jahit, baju kurung sulam dia boleh siap ke tak.

5. Suami-suami mudah cemas apabila isteri-isteri mereka menyebut kalimah "sofa" atau "langsir".

6. Orang sebelah datang rumah bentang analisis bazar Ramadhan mana paling besar puasa kali ini.

7.  Flyers Nagoya dan Kamdar dalam peti surat setiap hari. Tak pun selit kat pagar rumah.

8. Takde iklan dalam TV atau radio yang boleh celen iklan Yusof Tayyob. Ghairah betul akak dalam iklan tu sebut Yusuf Tayyob. Mungkin tak laku agaknya kurma dia kalau tak ghairah.

9. Pasaraya besar seperti Tesco dan Giant cepat habis stok.

10. Masing-masing dah siap list bazaar Ramadhan mana nak pegi sepanjang bulan puasa. List masjid mana imam baca best masa terawih awal-awal keluar carta.

11. Kenduri sambut puasa berleluasa di sana sini.

12. Bangun pagi minum air rasa tak selamat.

13. Surau dan masjid memanjang test speaker.

14. Nilai 3 start penuh kereta luar. Nombor plat Johor pun masuk. Kelantan tak payah cakap.

15. Kaunter tiket bas macam hari last bayar saman.

16. 'Waktu Maghrib' perlahan-lahan berubah nama menjadi 'Waktu Berbuka'.

17. Kakak-kakak, ibu-ibu dan makcik-makcik belum menopause  tiba-tiba sibuk kira hari nak ganti hutang puasa tahun lepas. Konfius kengkadang abang-abang pun mengganti sama.

18. Budak obersi tipon family kat Malaysia bagitau jangan lupa tengok TV1 malam raya. Ucapan raya diorang keluar katanya. kahkahkah!

7 comments:

Fadzli Amir said...

Salam kenal Bro...
memang betullah..hehehehe...

Mie said...

Kihkihkih... banyak yang kena kenen...

Masih di obersikah...

Nur Shafiqah Mazlan said...

yang last sekali tu , alang la kan ? ^^

Syahiddmilikku said...

Fazli Amir,
Wslm. Terima kasih daun keladi sudi dtg. Barakallahu fikom..

Mie,
Tengah sahur kat Malaysia nih..kihkihkih..alhamdulillah..

Kak Sha,
eleh, tau la TV3 tak dtg Unisza..kakkaa...

sAyA said...

ala ala bisik dalam kelambu akak iklan pak yusuf taiyub tu kann...

Syahiddmilikku said...

Saya syak akak dlm iklan tu ada skandal dgn pak usop tokey kurma. Astaghfirullahalazhim, puasa.

Nur Shafiqah Mazlan said...

haha .. kuang hasam itu .. =P

Muzium

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...