Saturday, July 21, 2012

Sahur : Antara Dua Derajat

Rileks. Tajuk kat atas bukan drama nangis-nangis bulan puasa kat TV3. Aku cuma nak sharing pengalaman puasa di negara orang dan membandingkannya dengan sahur hari pertama aku kat rumah di Malaysia je. Memang berbeza lah kan. Tapi dua-dua seronok. Sekali lagi Alhamdolillah, Allah izinkan jugak aku bernikmat-nikmat senggama sahur di bulan Romadhon AlMubarak yang mulia ini dengan keluarga di tanah air tersenta. Perasaan yang sangat sukar dibandingkan dengan kata-kata. Sebab tu aku menulis ni hah, kan? Nak berkata-kata kena buat vlog pulak. Tahun lepas, puasa di Maghribi. Raya pulak di tengah padang pasir. Insyaallah, aku up kisah ni nanti. Memang banyak lah perbezaan berpuasa di negara orang dan tanahair sendiri.

Kalau di obersi nun, sahur dan buka mesti dengan housemate. Tak pun kawan-kawan wilayah lain datang rumah. Baru masak special sikit. Entah sampai ke tidak tahap specialnya pun aku tak tau. Menu sahur kalau bertiga, tak cekodok atau lempeng cicah kuah kari takde isi, lebih buka semalam. Serbuk kari punya banyak stok dari Malaysia. Cekodok lempeng tu kalau boleh bersuara, mau disumpahnya tukang masak. Seminggu sekali, iftar dengan staff kedutaan Malaysia. Merasa la jugak berbuka sebagai manusia yang ada hak asasi. Kalau tidak, rasa macam anak terbiar pun ada.

Bulan puasa sejak 5-6 tahun, memang akan jatuh time musim panas kat hemisfera utara. Nasib cuti summer dah mula. Kelas pun takde. Malam akan jadi pendek, siang pulak panjang. Imsak jam 4 pagi dan waktu buka -+ jam 7.30 malam. Oleh demikian itu, lepas subuh masing-masing pakat tido tak ingat tuhan. Tutup tingkap bagi rumah gelap macam keranda, tarik pulak selimut tambah gelap. Aktiviti neraka jahannam ni akan berlangsung sampai la Zuhur nanti. Kat Malaysia buat macam tu, memang kena bunuh kejam punya dengan mak ayah. Paling tak tahan, menahan cuaca panas. Suhu kat luar sekitar 35-40 darjah. Paneh! Letak kuih tart nenas bawah matahari, setengah jam boleh masuk balang kuih. Nak keluar rumah solat istikharah dulu.


Makan jemaah. Mandi asing-asing tau!

Tapi, nak kata Malaysia ni Allah bagi nikmat punya melimpah tak ingat. Cuaca sedang elok. Pagi-pagi buta tadi aku makan lemang sepupu aku bagi dengan rendang daging ibu aku buat semalam. Tak ke kelas ko maria punya menu sahur tu?! Ibu, ayah, adik-adik aku, pandang pelik. Diorang sahur tadi mana selera sangat. Pagi buta weh. Sampai kat aku, melantak seolah-olah esok kiamat. kahkahkah... Walaupun begitu, aku bersyukur sangat dah balik Malaysia ni, tapi aku tetap sedih bila ingat kenangan puasa di negara orang. Pengalaman itu yang sangat-sangat aku hargai. Entah bila lagi nak merasa benda tu semua. Yelah, life must go on ye tak? Tetiba je entry ni jadik drama airmata TV3 pulak kan. Sudah lah.

Nak upload gambar makanan kang, makruh pulak kalo ada yang terlior. Wait, aku ada aktiviti baru bulan puasa nih. Oh tidak, bukan curik moreh time terawih. Ini projek besar punya. Tak lawan lah Najib punya saham Felda tu. Sila doakan aku update malam kang lepas terawih ye. Ok, 1,2,3. Doa sekarang!

13 comments:

sAyA said...

gigih men-apdet sekarang ya dek..


selamat berpuasa!!!

Syahiddmilikku said...

Bese la kak, carik makan. Kekekek..

Nur Shafiqah Mazlan said...

patutlah dah tak active facebook ..

Syahiddmilikku said...

Antara sebabnyeeee...toyyibbb

Fadzli Amir said...

Terkadang best bila baca kisah org....heheheh

nuramirahshahrin said...

indahnya puasa di Malaysia.. xterhingga kan.. kan... huhuh..
Selamat berpuasa :)

kucingorengemok said...

paragraph 2 & 3- kah kah kah... kenapa korang tak berniaga kuih raya dulu, jimat kos oven kan!

Syahiddmilikku said...

Insyaallah, ada masa sy update lagik. Selamat berpuasa bang.

Syahiddmilikku said...

Tgh sujud syukur lagi nih. Punya bersyukur lahir kat mesia. Eheh. Slmt berpuasa amirah. Yahdikumullah hidayah warrahmah. Ameen. Slmt bpuasa eh.

Syahiddmilikku said...

Temperature oven takleh adjust, tu yg payah tu kak kucing. Selamat berpuasa kak kucing and family. Semoga allah berkat akak sekeluarga sebyk byknya bulan ramadhan nih, ameen.

ChefBujang said...

air mato mencurah2 bile terkenang sesi gosip lepas terawih dgn cik chidan...

Fadzli Amir said...

Salam,...berkunjung lagi, tapi agak sunyi di sini...hehehehe

Syahiddmilikku said...

Chef bujang,
Siyes ali, memang tangkap abes bila ingat puasa kat morocco. Rindu giler dol. Taching abes ah.

Abg fazli,
wslm, Insyaallah. Tak sunyi dah. eheh..mintak ampun naa..

Muzium

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...