Wednesday, June 8, 2011

Tajuk karangan : Saya, ghairah dan kilat


Assalamualaikum wth,

Masa mula-mula saya tangkap gambar pakai kamera pinjam dulu, saya bercita-cita nak menjadi jurugambar profesyenel. Time tu, Saiful Nang baru nak naik. Syahrin Aziz pun tengah tanya orang macam mana nak bukak friendster. Saya mahukan diri saya menjadi seorang tukang tangkap gambar berkebolehan dari segenap juzuk alam semesta. Potret, slow shutter, sukan, landskap dan pastinya bukan pornografi. Sungguh bermotivasi ketika itu. Siap ada api kat kepala sambil kepal-kepal penumbuk.

Tapi masalahnya, saya tak suka sangat tangkap gambar pemandangan. Tak world kata Mawi yang sudah tak berapa nak world sekarang. Mana Mawi hah?----> Bagi saya, orang tangkap gambar scenery ni membosankan dan tak suka kepada cabaran. Tangkap gambar bukit, laut, hutan dan bangunan. Tekan shutter sekali, tadaaaa... cun tak?! Pastu tunjuk kat kawan sebelah mintak puji. Betul tak kawan-kawan?! Betul tak?! Ayat desperate mintak sokongan..kekek

Namun, kini segalanya sudah berubah. <----ayat Mastika. Saya mulai sedar yang fotografi adalah passion bak kata Saiful Nang. Apabila kita mahukan sesuatu, samaada kita tahu dan belajar everything about it or you'll never get it ever. Menyembur air liur saya menyebut mende alah ni sebab itu saya berani tulis je. Kekekke... Sejak itu saya pun mula lah berjinak-jinak dengan landskap dan sebagainya yang pernah saya tidak suka dahulu. Dan kini saya masih lagi perlu belajar kerana apa yang saya dapat sekarang hanyalah celah-celah gigi sahaja.

Antara cabaran yang tetapkan antaranya tangkap gambar kilat. Saya sudah beberapa kali hampir-hampir merebus sampai empuk d50 yang purba itu. Tapi saya pesan kat hati, kamera tak pernah salah, yang salah adalah diri saya sendiri. Kenapa aku tengah feel Tun Mahathir nak publish buku nih? Takpelah, imaginasi perlu cemerlang, angan-angan kena champion. Baru Lord of The Ring. Sambung balik episode minggu lepas. Kali pertama aku cuba shot kilat secara serius muka kerut-kerut, masa kat Pulau Pangkor. Angin sikit punya kuat, tempias air hujan macam pili bomba pecah. Brutal sungguh keadaan ketika itu. Tapi tripod pulak takde. Ini sahaja aku mampu capture dari 50 keping. Macam gulai pecah minyak.

Cubaan seterusnya, sebelum puasa tahun lepas. Aku cuba masa hujan baru nak turun. Kilat sabung-menyabung. Tapi aku rasa selamat sikit la sebab aku shot dari dalam bilik je. Setting siap, tripod ada tinggal nak tekan shutter je. Lebih kurang 30 keping aku shot, inilah shot yang mengubat kepiluan sikit. Tak lawa sangat. Macam Oprah jugak. Kulit gelap tapi show dia best.

Kali ketiga dan saya rasa kali terakhir kot saya shot kilat nih. Ianya berlaku ketika 16 Ramadhan apabila azan Maghrib baru habis berkumandang. Time buka puasa la senang cerita. Baru nak kunyah kuih koci nenek saya buat tu, kilat dah start show dia. Creeet..kaboommm..creeett..kaboom.. Apalagi, letak balik kuih koci dah makan separuh siap ada kesan gigi tu, naik tingkat atas, setting kamera, letak tripod, shoot. Terbaik skrip aku. Iras-iras Die Hard 4. Kilat malam tersebut bak Nasha Aziz tengah tayang baju Rizalman kat catwalk Bangsar. Tinggal nak tekan punat kamera je. Hasilnya walaupun tidaklah setaraf majalah Nesyenel Jografik, tapi saya sangat puas. Puas kerana saya berjaya mencabar diri saya. Bukan senang nak sahut cabaran ooo..Kalau Matt Damon dalam cerita Bourne tu mungkin lah tapi tak real.






Jadi pesan saya kepada anda semua diluar sana <------ mode tahanan ISA—cabarlah diri anda kerana halangan terbesar dalam hidup kita adalah tembok yang dibina oleh diri sendiri. Runtuh tembok tersebut, maka anda adalah penakluk dunia. Saya baru habis baca Dare to Win dan buku itu sangat mengesankan. Terima kasih atas kesudian membaca karangan saya. Barakallahu fikom.

12 comments:

AI said...

salam...

- nice...keep it up...
- xde kamera, abis kene curik...
- dah x minat mawi...

Syahiddmilikku said...

wslm,

tang mawi tu dah agak dah..kekke..

daunkuchai said...

wah cantik gambo kilat tu shidan...nanti ajar ana

Syahiddmilikku said...

daunkuchai,
boleh je ustat, tapi saya charge yuran la..ahahah...

Udy said...

awakk..blog awak best lah .

boleh berkenalan?

ngee.

Syahiddmilikku said...

lempang barang lapan das mau? kekekke...

19MEI DESIGN PHOTOGRAPHY said...

ajar paklong tangkap kilat dan..

Syahiddmilikku said...

paklong,
nanti idan bagi dia nye exif keh..

DrSinga said...

bila nak publish buku ...

Syahiddmilikku said...

akaksinga,
eh, camne akak tau nih? kekek...

Anonymous said...

Karim Fermas, le client qui avait eu maille 脿 partir avec le vendeur de la boutique, 茅met des accusations similaires. C apr猫s qu eut fait remarquer 脿 un vendeur que lui et ses coll猫gues s toutes les 茅ditions limit茅es que l a eu lieu maintenant une grosse dizaine d le nombre de passionn茅s de baskets a consid茅rablement augment茅. R茅sultat, face 脿 une demande croissante, les baskets de collection sont devenues des objets terriblement exclusifs.
Pourquoi mon sel est toujours humide [url=http://www.chaussuresfootlockerpascher.com/]acheter pas cher chaussures[/url] Infid茅lit茅 via le net
Perso c'est la 2nd fois que je commande sur ce site et je n'ai pas eu le moindre pb ni de douane ni de modele. Pour les douanes cela peut deprendre de votre region ou departements et du travail des douaniers. J'abite en paca et ils ont bcp de taf et pas le temps de tout controler donc les petits colis passent tranquille! J'ai commander une paire de Jordan4 nikel et la je viens de recevoir une paire de air max 90 parfaite (signature nike sous la semelle pas de defauts apparents ni de colle qui depasse.) temps entre la commande et la reception 8j (suivi commande comme coliposte mais soci茅t茅 ems). [url=http://www.footlockerfrancepascher.com/]foot locker france[/url]
l'action grimpe horss ance.
Deux offres sont propos茅es, une 脿 4 euros, pour la location d'une soir茅e pendant 12 heures 脿 lire en ligne, avec la possibilit茅 de rajouter autant de playlist et de titres souhait茅s pendant la soir茅e. La deuxi猫me offre 脿 49 euros, permet de . [url=http://www.footlockerfrancepascher.com/]foot locker pas cher[/url]
Ah ! N'importe, puisque me sont laiss茅es les nuits douces, o霉 nous nous reconnaissons, cette nuit apr猫s l'autre qui me retrouve chaque r茅veil un peu plus lasse de me r茅veiller.Quelle indiff茅rence, leur plaisir. En vain, chercheraisje, parmi les leurs, tes mots et ta voix et ta peau.

Anonymous said...

Their future is now finished, don't know what they stand for. If your going to vote for a credible party, it;s either labour or conservative. [url=http://www.birkenstockinaustraliaonline.com/]birkenstock australia online[/url] Right now I'm all about their by their Mossimo Supply Co.
We excise all of the critical stuff. We completely just pick and choose how we want our news, which friends we want to hear about on Facebook and Twitter.
I definitely prefer the style of a Mukluk to Ugg boots. I think so long as you know where your Mukluks came from, that they were made with proper treatment of the animal, and aren't mass produced without thought for the environment then it's okay. I believe that animals were put here on earth to be used for their meat, skins, etc. but we must ensure that we are taking care of the 'supply' so that future generations can enjoy them too. It might be hard to know if the manufacturer of certain Mukluks is treating the environment properly, or are just out there to make money, so I might be just as happy with a fake-fur option so that my conscience can rest at ease. :) [url=http://www.fitflopsuk-sale.com/]fitflop sale[/url] says Jane
Clogs for men can be very masculine. They are a lot like sandals in many ways. They come in brown or black and can be made of leather or rubber.
"I 100% designed everything. Colors, cuts, fabrics. I would never put my name on something I wouldn't wear myself. [url=http://www.fitflopsuk-sale.com/]fitflop uk sale[/url] Her goal is to wear 4

Muzium

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...