Thursday, June 23, 2011

Khabbazat Uno

Murid-murid, jom kita buat lawatan sambil belajar di Khabbazat! Nama khabbazat diambil sempena banyaknya peniaga roti disini dimana diambil kata asal dalam bahasa arab iaitu "khubzun"= roti.

Student Malaysia di Kenitra nak beli barang dapur, beras thailand, baju, baju dalam pakai buang, seluar, seluar dalam cepat hilang getah yang murah mesti pergi tempat ni. Lorong-lorong yang sesak dengan manusia, peniaga, muda-mudi dan golongan senjakala nak masuk isyak pun berkumpul disini.

Sesiapa bukan kaki sosial, tempat ini bukan dunia anda.

Tengah jalan pun dia sapu.

Chow Kit Road..chow kit road..

Lorong ibu-ibu, gadis-gadis, wanita, dan wanita jadian.

Rempah-ratus, biji-ratus, dan pelbagai ratus lagi.

Atuk pakai topi, brader baju takde lengan dan wanita bertudung.

Jus Lemon. Sedirham secawan. Dua cawan dua dirham. Kalau 4 cawan, 10 cawan, 34 cawan, tak sejuta?


Baik murid-murid, pi amik nasik lemak makan dulu ye. Esok cikgu sambung okeh.

11 comments:

DaunKuchai dan UmmuAhlaa said...

jom pegi khabbazat beli beras!

kucingorengemok said...

seluar dalam cepat hilang getah - kah kah kah, 3 lai $5 ke?

en_me said...

thanx for sharing info nih.. menarik amat.. ehehe

AI said...

- susah nye nak sebut...

Syahiddmilikku said...

daunkuchai,
jom! boley makan jagung skali..uhhu~

akakkucing,
selonggok 5 dirham. pakai skali terus kembang..ahahaha...

en_me,
alhamdulillah, berinformasi jgk blog saya nih..eheh~

kak al,
aiyoo..kak, tak dapek den nak tolong..ehehe...

DrSinga said...

baju dalam pakai buang..??

belum sampai kat malaysia tu...

DrSinga said...

best ambik ambik gambar kat situ !!

kemang~ said...

kat mane ni?? morocco kah? *garu2 kepala.. btw dah ltak blog ni dlm blog list..came from fatt's backpackerbusuk blog :)

Syahiddmilikku said...

kaksinga,
memang kak, khas unutk mama arab. skali pakai terus loose getah..takkan sampai mesia punyer..ngahaha..

kemang,
ahlan wasahlan incik kemang. ye saya, ini morocco aka maghribi. kirim slam kat cik fatt eh, jgn ckp kat dia saya suka blog dia, okeh..kekek..

kemang~ said...

hihi. ade2 je ko, nanti aku bgitau die ko suke kat die eh wakakaka,,die kan great traveller :D

Ouled Kenitra said...

sesungguhnya aku rindukan kampung halamanku ini. andai dikenang-kenang boleh gugur air mata .....

Muzium

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...